Visie

Klachten

Klachten kunnen ons een naar gevoel geven waar we soms het liefst zo snel mogelijk van af willen. Zeer begrijpelijk, maar gooien we daarmee niet het kind met het badwater weg?

We hebben allemaal levenservaringen opgedaan die ons hebben gevormd, zowel positief als negatief. Sommige levenservaringen hebben blauwe plekken, krassen en wonden achtergelaten in onze ziel, in jouw ziel. Je ontwikkelde overtuigingen en gedragspatronen die je hebben geholpen, en misschien nog steeds helpen, om met moeilijke situaties om te gaan. Ben je opgegroeid in een onveilige omgeving, dan kan een grote mate van controle en je aanpassen aan de ander nog enige houvast bieden. Deze overlevingsmechanismen geven echter ook klachten: dwangmatig gedrag, angsten, somberheid, vervreemding van wie je werkelijk bent.

De boodschap van klachten

Klachten zijn vaak het gevolg van wat je noodgedwongen van je zelf hebt moeten wegmaken en wat niet tot ont-wikkeling kon en kan komen. Juist in de pijnlijke gevoelens, gedachten en overtuigingen zit opgesloten wat je ten diepste beweegt, waar je naar verlangt en waar je naartoe wilt groeien. Als je de deur tot deze pijn dicht houdt, kom je ook niet bij al het wezenlijke in jou dat tot uiting wil komen.

Procesbegeleiding

Ik werk op een psychodynamische, proces- en ervaringsgerichte manier. Naast aandacht voor je klachten, onderzoeken we dus ook wat er onderliggend vast zit en tot ont-wikkeling wil komen. In bovenstaand voorbeeld zou dit het doorleven van heftige gevoelens kunnen zijn.
In dit integratieproces worden ook belemmerende overtuigingen heroverwogen, neemt je creativiteit om met situaties om te gaan toe en groeit je vertrouwen in eigen kunnen en mogelijkheden. Je klachten zijn minder ‘nodig’ naarmate je meer in staat bent op positieve wijze met je situatie om te gaan.

Inspiratie

Ik werk volgens het principe van ‘De paradox van verandering’: verandering is pas mogelijk als alles wat er is er mag zijn. Aanvaarding werkt helend en opent de deur naar nieuwe mogelijkheden. De technieken die ik gebruik erkennen allemaal de kracht van aanvaarding en geloven in het zelfhelende vermogen van mensen. Ik ben geïnspireerd door Acceptance and Commitment Therapy, Mindfulness, Gestalttherapie en Emotion Freedom Techniques. Lees meer over  methodiekenindividuele begeleiding of over mij.